Ce este interesant e structura persoanelor care acceseaza programul. Avem de-a face aici cu oameni care au lucrat in strainatate sau care mai lucreaza si care sunt informati cu privire la functionarea si capacitatea tehnologiilor alternative, persoane interesate doar ca printr-o investitie sa reduca din costurile facturilor si persoane care cred ca tehnologiile alternative sunt panaceu.
Am vazut o cerere a unui cetatean care isi construise o casuta modesta, din categoria Videanu, cu doar 450 de metri patrati suprafata desfasurata pe nivel, care avea „doar” 3 nivele in care locuia singur. Dorea pentru casuta un sistem solar, care sa nu fie mai scump de 6000 de lei ( cat este subventia ) care sa ii asigure necesarul de: apa calda menajera, curent electric si incalzirea. Practic omul dorea cu nimic sa incalzeasca mausoleul pe care il detinea! A recunoscut ca atunci cand a construit casa nu s-a gandit ca ea va trebui sa fie si incalzita, luminata etc. Asa ca a tampit pe unii din domeniu cu dorintele sale si a fost de-a dreptul revoltat cand a aflat ca nu exista o astfel de instalatie, mica, cu doar un panou acolo, cum dorea el, care sa ii satisfaca dorinta de confort casnic. Cred ca peste 15 ani, dorinta i se va implini, dar pana atunci va trebui sa se gandeasca ce va face cu „piramida” din curte. Va locui cate o zi din luna in fiecare camera, astfel ca prin „rotatie” sa le viziteze pe toate sau va apela la un buldozer.
Programul Casa Verde ofera sprijin financiar pentru achizitionarea si montajul de instalatii solare, cu pompe de caldura sau pentru orice alt tip de instalatie care foloseste resturi vegetale, de lemn, peleti, brichete de lemn etc.
Pompele de caldura sunt echipamente care realmente functioneaza bine, cu randament multumitor. Problema lor majora o constituie investitia initiala care este foarte mare pentru puterea unui roman de clasa medie ( doar pompa fara instalatii costa undeva intre 3000 si 11000 de euro in functie de marca, tip de functionare, putere etc ).
Este adevarat ca dupa efectuarea investitiei initiale, 15-25 de ani nu mai ai cheltuieli de intretinere decat la nivelul a doua-trei becuri ( instalatia merge cu niste pompe care consuma curent electric si are si o automatizare ). Deci rentabilitatea ei poate fi calculata. Ei bine, acest lucru nu e inteles de majoritatea persoanelor care cred ca suma de 8000 de lei din subventie este pentru toata instalatia si nu doar pentru o parte din valoare pentru a incuraja instalarea! Populatia este obisnuita cu centralele termice, cu nivelul lor de costuri, cu metodele specifice de functionare si comanda. Ei bine, pompele de caldura sunt cu totul altceva din acest punct de vedere. Toate echipamentele care folosesc energiile alternative sunt altceva. Asadar, fiti mai deschisi, mai pregatiti sa invatati decat ati fost pana acum.
Inca ceva pentru cei care construiesc case si cred ca se pricep la toate: ele trebuie intretinute, incalzite, folosite la capacitate. Daca construiti o casa mare, si instalatiile ei vor fi mari, deci cheltuielile pe masura.
Casa Verde este doar un program care doreste sa dea un impuls pentru a alege energii curate. Nu este un program care sa va subventioneze integral instalatiile casei! Poate si autoritatile ar fi trebuit sa mentioneze acest aspect.
Oricum e un prim pas. La urmatorii ne vom descurca mai bine, iar apoi firescul european va deveni si firescul romanesc.
Cel putin eu sper.
www.capitalul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu