vineri, 31 ianuarie 2014

Dieta DASH, votata ca cea mai sanatoasa cura

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension - Abordari dietetice pentru oprirea hipertensiunii) a fost conceputa pentru a trata si a preveni hipertensiunea. Cura promoveaza reducerea nivelului de sodiu din alimentatie si consumul unor alimente bogate in nutrimente (potasiu, calciu, magneziu) care ajuta la scaderea presiunii sanguine. Avand in vedere ca este o dieta sanatoasa, aceasta poate preveni si alte afectiuni (cancer, diabet, osteoporoza, boli cardiace) si chiar atacul cerebral. Desi initial dieta DASH nu a fost prezentata ca un regim de slabit, totusi, rezultatele ei au fost uimitoare in acest sens. Ceea ce este minunat la aceasta dieta este ca nu trebuie sa te stresezi zilnic cu numarul de calorii si nici sa apelezi la antrenamente fizice intense.
Iata in ce consta dieta DASH si cum te ajuta sa ajungi la greutatea dorita!
silueta armonioasa

Reguli generale in dieta DASH

Planul dietei contine multe fructe si legume, alimente bogate in proteine (sunt satioase si te ajuta sa eviti gustarile nesanatoase). De asemenea, cerealele integrale, pestele, lactatele cu continut scazut de grasimi, semintele, nucile si carnea de pasare vor fi aliati de baza. Meniul dietei nu incurajeaza un consum mare de carbohidrati. Fa alegeri sanatoase atunci cand vine vorba despre mesele principale, dar si cand iei gustari. Fii creativa in bucatarie. Preparatele tale pot fi gustoase si daca folosesti mai putina sare. Ierburile aromate si condimentele reprezinta alternativele sanatoase. Consuma alcool in cantitati moderate si renunta la fumat.
legume si fructe
Dieta Dash nu este o simpla cura, ci poate deveni un stil de viata, pentru ca mentinerea sanatatii este un proces de lunga durata. Si exercitiile fizice fac parte dintr-un stil de viata sanatos si echilibrat, astfel ca este indicat sa faci miscare.
Motiveaza-te zilnic pentru a continua acest program, insa nu te recompensa la sfarsit cu tentatii culinare nesatoase, ci incearca alte activitati care iti fac placere (un film, un masaj, etc.).

Exemple de meniu care respecta dieta DASH

Mic dejun (la alegere)
1. Un ou fiert, una sau doua felii de bacon slab, un pahar de suc de rosii.
2. O felie de paine integrala cu doua lingurite de unt de arahide, o portocala, un pahar de lapte degresat, o ceasca de cafea decofeinizata.
3. O portie de lapte degresat cu cereale integrale, nuci si zmeura sau capsuni.
4. Un iaurt fara grasime, mix de fructe (banana, mar, fructe de padure sau pepene verde), nuci, o briosa cu seminte, un pahar mic de lapte degresat sau ceai din plante.
Pranz (la alegere)
1. Salata de ton (o conserva de ton in suc propriu, cateva boabe de struguri, o telina mica, doua frunze de salata verde, doua felii de paine toast), un pahar de lapte degresat.
2. Salata de spanac (frunze de spanac, o para, o mandarina, cateva migdale maruntite, doua ligurite de otet, putin ulei, doua felii de paine toast), un pahar de lapte degresat.
3. Un sandwich cu piept de curcan (piept de curcan, o rosie, doua frunze de salata verde, putin mustar).
4. Piept de pui la gratar, o salata de mere si morcovi.
Cina (la alegere)
1. O portie de pui la rotisor cu mix de legume preparate la aburi (morcovi, broccoli sau conopida) si cateva frunze de salata verde proaspata.
2. Kebab din carne de vita slaba (la grill) cu gogosari, ceapa, ciuperci si rosii cherry.
3. O supa de legume.
4. Peste la gratar cu salata de legume si ananas.
Gustari (in prima parte a zilei si dupa-amiaza - la alegere)
1. Un iaurt cu fructe (adaugate de tine) si migdale.
2. Un fruct la alegere si 10 caju.
3. Doua lingurite de seminte de floarea soarelui, un ciorchine de strugure de marime medie.
4. O bucata de branza light cu un morcov.
Nota: gustarile trebuie sa contina fructe, nuci sau seminte (in special).
Daca nu iti surade ideea de a transforma dieta DASH intr-un mod de viata, urmeaz-o timp de doua saptamani, pentru a scapa de kilogramele nedorite. Si efectueaza exercitii fizice frecvent, pentru a-ti modela silueta si a-ti tonifia pielea.
de Viorica Ghinea

luni, 27 ianuarie 2014

Tunsori cu volum pentru toate lungimile de par





Tunsorile cu volum fac parul sa fie usor de aranjat si sa arate minunat. Se potrivesc oricarui tip de par, dar mai ales parului rar si subtire, facandu-l sa para des si bogat. Daca in fiecare zi apelezi la tapat si la diverse trucuri pentru ca parul sa capete volum, trebuie sa te asiguri ca ai o tunsoare care te avantajeaza.
Iata cateva tunsori cu volum care iti vor fi de ajutor la indeplinirea misiunii de a fi frumoasa in fiecare zi!

Tunsori cu volum pentru par scurt

Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Tunsorile in scari, filate, stil pixie (baietesc) iti ofera volum instant. Usor de coafat, nu necesita decat sa scoti in evidenta suvitele de par cu un produs de styling pentru texturare.
 

Tunsori cu volum pentru par mediu

Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Tunsorile in scari, filate, ofera volum si miscare parului. Sunt foarte versatile si poti obtine cu ele diferite look-uri care sa te avantajeze. Poti incerca un bob ca cel al Victoriei Beckham, un bob asimetric cum a purtat Rihanna sau o tunsoare dreapta, cu franjuri, ce incadreaza fata, preferata de vedete precum Jennifer Aniston sau Cameron Diaz.
 

Tunsori cu volum pentru par lung

Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Tunsori cu volum Tunsori cu volum
Alege tunsori cu breton. Bretonul ce porneste din crestetul capului da impresia de par bogat si ofera volum. O tunsoare in trepte, cu franjuri, ce pica la spate in V, este ideala pentru parul lung nu numai datorita volumului, ci si deoarece creeaza forma si da miscare.
Tunsorile cu volum sunt cele in trepte, cu franjuri, care ajuta parul sa capete volum natural si sunt foarte usor de aranjat. Daca vrei sa-ti schimbi look-ul si sa ai o tunsoare care sa-ti avantajeze parul, facandu-l sa para mult mai des, atunci alege mai multe imagini cu tunsori cu volum care iti plac si du-te cu ele la salon. Vorbeste cu stilistul si alegeti impreuna varianta cea mai potrivita pentru tine.
Foto: pinterest.com

vineri, 24 ianuarie 2014

Secretara celui mai sarac presedinte din lume








Jose Mujica presedintele Uruguayului


Jose Mujica, presedintele Uruguayului, are bunul renume de “cel mai sarac sef de stat din lume”. Explicatia pentru saracia lui ar putea fi insa alta decat va asteptati: e sarac fiindca arunca banii pe secretare. Presa din Uruguay a descoperit de curand cum arata secretara “celui mai sarac presedinte din lume” iar imaginile au facut rapid inconjurul lumii. Fiindca e vorba de Fabiana Leis, actrita si fotomodel. La 33 de ani, Fabiana Leis, pe care o gasiti pe net mai mult pozand in costum de baie – sau chiar si fara costumd e baie, daca va straduiti un pic – face nota discordanta cu sobrul presedinte Mujica, a carui “secretara credincioasa” este, potrivit cotidianului spaniol ABC. Ea spune ca insa are o profunda admiratie pentru acesta, desi Mujica e si batran (78 de ani) si sarac – isi doneaza 90% din salariu organizatiilor caritabile si toata averea lui e o mica ferma.

Fabiana Leis
Intrebata de ce a avut nevoie de aceasta slujba, fostul manechin a avut un raspuns prompt: “Nu se poate trai din arta in Uruguay”. De altfel, ea nu lucreaza de ieri – de azi pentru Presedintia acestei tari, ci tocmai din 2002, cand a fost angajata la biblioteca prezidentiala. Intre timp, a promovat si a devenit secretara personala a sefului statului, dar in paralel a facut cariera si in modelling si actorie.
Fabiana Leis

In Uruguay, Fabiana Leis este aproape la fel de cunoscuta ca presedintele Mujica, mai ales printre camionagii si soferi. Si asta pentru ca in 2011 a fost “fata Feyvi”, adica fata care aparea dezbracata in calendarele impartite gratuit de cel mai mare distribuitor de piese auto din Uruguay. Asa ca presa de aici sustine ca poza ei poate fi gasita in cabina aproape oricarui TIR din tara.

Fabiana Leis






marți, 21 ianuarie 2014

Femei de altădată: Miţa Biciclista

Aproape de Biserica Amzei, la un pas de ambasada Franţei, se află una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din Capitală. Casa de la nr. 9-11 a fost ridicată la începutul secolului XX şi a aparţinut superbei Maria Mihăescu, cunoscută şi sub porecla de „Miţa Biciclista”, cea care şi-a câştigat renumele pentru că a fost prima femeie din Bucureşti care s-a plimbat pe „biţiclu”.
 „Dacă nu poţi avea pensionul celor bogaţi, îi poţi avea pe stăpânii lui.”
Pioniera pedalelor s-a născut în 1885, la Diţeşti, în judeţul Prahova. Copilăria şi-a petrecut-o într-un târg, sărăcăcios, locuit de petrolişti, mineri şi lucrători cu ziua. Dacă ar fi rămas, Maria acolo, ar fi avut parte de-un destin anonim, ca mai toate femeile din zonă. Când era mică, fetiţa se juca adesea printre rufele murdare, cu mirosuri ciudate, pe care maică-sa, spălătoreasa, le freca zilnic până rămânea fără unghii. „Mărie! Sunt ţoalele neamţului Hart, să nu le strici!”- o certa mamă-sa, în timp ce potrivea soda şi apa. În sufletul ei de copil, viitoarea biciclistă a ţării îşi dorea să nu ajungă niciodată aşa.
La 15 ani, Maria ar fi trebuit să meargă la pension, dar nu avea bani de asemenea „extravaganţă”. O aştepta maldărul de rufe al mamă-sii. Fata, însă, nici nu voia să audă! Într-o zi, pe când îşi spăla gambele subţiri într-o băltoacă din drum, viaţa ei a luat o cotitură neaşteptată. În spatele ei opri o trăsură trasă de nişte cai negri. Un domn cu joben flutură spre ea o mânuşă albă. Sau poate o batistă parfumată? O chema… Oare ce-o fi fost în sufletul ei, atunci? Trebuia să aleagă. Fără să stea pe gânduri, Maria s-a urcat alături de domnul necunoscut şi dusă a fost. Cu fruntea sidefie, sprijinită de fereastra trăsurii, fata spălătoresei, suspină: „Asta este viaţa cu adevărat. Să ştii să alegi. Dacă nu poţi avea pensionul celor bogaţi, îi poţi avea pe stăpânii lui.”
Dragostea, velocipedul şi Parisul…
Şi visul i s-a împlinit. Au trecut anii. Maria a devenit o tânără superbă. Ochii ei azurii, migdalaţi, îngenuncheau rapid toţi bărbaţii, fără deosebire de rang. A ajuns la Paris, a învăţat să se poarte ca o adevărată doamnă din înalta societate şi toată lumea i se gudura la picioare. „Maria a descoperit Parisul, povesteşte istoricul Adrian Majuru. Şi velocipedul şi iubirea. A revenit în Valahia, în acel Bucureşti vestit prin moftangii şi faliţii care se credeau bancheri sau erudiţi. Miţa avea o plăcere nebună să alerge cu velocipedul, îndeosebi dimineţile – era un antidot după oboseala de peste zi. Târziu descoperise că banalul obicei de la Paris, în Valahia era o extravaganţă nemaivăzută. Aici doar bărbaţii foloseau velocipedul, adesea numai în intimitate. Era prima femeie care-l folosea, drept pentru care, răuvoitorii care nu intraseră în graţiile ei, o numiseră „Miţa Biciclista”.
Os de rege, de ţăran sau de mahalagiu, cu toţii înnebuneau „de amor” când apărea ea pe Calea Victoriei, călare pe „biţiclu”, ca o amazoană. Se spune că după ce ziaristul George Ranetti a văzut-o prima dată plimbându-se mândră pe la şosea cu bicicleta, acesta a poreclit-o „Miţa Biciclista”. Şi aşa i-a rămas numele. De-a lungul timpului, a fost curtată de oameni celebri ai vremii, iar Regele Ferdinand i-a dăruit casa din strada Cristian Tell. În anii ’40 Maria s-a măritat cu generalul Al. Dumitrescu. Era o femeie bogată. Avea o mândreţe de trăsură, o maşină coupé şi servitori gata să-i satisfacă orice dorinţă. Mânca numai la restaurantul Athenée Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.
Zulufi, pantaloni de catifea mov strânşi pe picior şi o bluză corai din care fluturau mâneci înflorate…
 „Miţa e o modernistă a timpului ei, este de părere istoricul Adrian Majuru. A iubit întotdeauna oglinzile. Erau singurele care nu o minţeau, privindu-le. Se putea pierde prin luciul lor privind până în adâncurile întunecoase ale sufletului. Mult mai târziu, şi-a dat seama că nu erau întunecimi, ci lumini: cu cât căpăta mai multă experienţă de viaţă amară, cu atât vedea mai clar în adâncul sufletului. La 83 de ani, înăuntrul fostei bicicliste era un cristal cu mii de faţete, deşi chipul ei căpătase de mult încremenirea timpului. Trupul Miţei, atât de râvnit de mulţi, a purtat, pe rând, rochii de bal cu voaluri, rochii dantelate de stradă, pălării înflorate prinse cu ace de argint.”
Iată cum o descrie şi Alexandru Predescu în cartea sa „Vremuri vechi bucureştene”: „Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi şvarţul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari á la Madame Butterfly”.
Şi memorialistul Constantin Beldie a cunoscut-o, amintindu-şi de ea în scrierile sale: „Miţa Biciclista, fostă mai târziu nevastă a bunului meu coleg premiant de onoare la Sf. Sava, azi (1950 n.a.) măritată cu un general şi având 83 de ani, dar părând numai de 50 şi locuind în casele ei din faţa Bisericii Amzei, cadou de 120.000 lei aur al unui adorator, iar la începutul începuturilor ei fată de spălătoreasă din curtea instalatorului Hart, furată la 15 ani din Moreni, dusă la Paris, decrotată, stilată şi culcată cu berbantul rege Leopold al Belgiei.” (C. Beldie, Memorii)
 Moartea unei case
Azi, în clădirea, în care Miţa Biciclista a trăit şi-a iubit, plutesc doar amintirile, ca nişte năluci parfumate. Tencuiala gălbuie şi ridată ca o piele de om bătrân cade adeseori, fărâmiţată pe trotuar, neştiută, măturată doar de gunoierii veseli. La balcoanele splendide, unde altădată râdeau muşcate roşii şi albe, croncăne ciorile a pustiu. Imobilul, declarat monument de arhitectură în stil baroc, a fost revendicat şi câştigat în instanţă de urmaşii Miţei, care l-au revândut cu mult sub preţul pieţei unor cetăţeni spanioli. Care, cum era de aşteptat, locuiesc şi trăiesc în Spania. Peste obrajii îngeraşilor de la balcoane au trecut ploi şi vânturi, ierni şi primăveri, două războaie mondiale, două cutremure mari, loviturile naţionalizării comuniste. Însă prezentul modern a pus capac. Noul sau noii proprietari nu par deloc impresionaţi de valoarea istorică a acestei bijuterii arhitecturale. Aşa că ea îşi aşteaptă cuminte sfârşitul…

sursa:http://www.catchy.ro/